Beneficis del nou servei de recollida selectiva porta a porta de Càrcer i Alcàntera de Xúquer

Els alcaldes de Càrcer i Alcàntera de Xúquer volem fer una crida a l’acollida del nou servei de recollida selectiva porta a porta a estes dues localitats. Dos municipis que han sigut valents i que, junt la Mancomunitat de la Ribera Alta, hem posat en marxa un nou servei que augmentarà considerablement els nivells de reciclatge i per tant de protecció del medi ambient. 

Els residus urbans són un dels problemes mediambientals més grans que tenen actualment els pobles i ciutats a tot el món: durant més de 40 anys, ens hem agafat amb força al benestar, al consumisme i hem anat augmentant el nostre nivell de vida, sense ser responsables amb els residus que genera la nostra activitat diària. Tant ha estat així, que els abocadors de deixalles s’han col·lapsat i les inversions públiques que s’han hagut de fer per gestionar enormes quantitats de residus les pagarem tots els ciutadans i ciutadanes durant molts anys. Però això té solució: i de fet la Unió Europea ens obliga a prendre-es. Més del 80% dels residus domèstics són reciclables, és a dir, que poden ser utilitzats per generar productes de valor i no abocar-se en grans abocadors o plantes de tractament que el què fan només és donar voltes al residu i valoritzar-ne molt poc.

 Alcàntera i Càrcer han unit forces per a fer un gran acte de responsabilitat: afegir-se als municipis que, mitjançant la recollida selectiva domiciliària porta a porta, reciclaran entre el 65 i el 75% dels seus residus domèstics. Només cal dir una cosa: que si tots els pobles feren això, els abocadors de deixalles allargarien la seua vida més de 80 anys! A Catalunya i al País Basc ja hi ha més de 250 municipis que ho fan, i el nivell de satisfacció de la ciutadania és alt, molt més alt que a recollida clàssica amb contenidors. Les avantatges de la recollida porta a porta són aquestes:

  • Millora molt la imatge de la via pública: no hi ha residus al carrer, contenidors amb pudors, mal aspecte i residus de tot tipus mal separats dins dels mateixos.
  • Augmenta l’espai de la via pública destinat a les persones.
  • Facilita la disposició dels residus per part de la gent que té poca mobilitat: no cal caminar.
  • Obté uns resultats en la separació de la matèria orgànica que cap més sistema aconsegueix: està perfectament demostrat en més de 250 municipis.
  • Possibilita la implantació de pagament per generació, és a dir, que qui ho fa bé acabarà pagant menys i qui ho fa malament pagarà més.

Això si: el sistema de recollida selectiva porta a porta responsabilitza cada ciutadà/ana dels seus propis residus. Però és que totes les indicacions de la Unió Europea per ser un país modern ens diuen que això ha de ser així. I realment este és un pas de gegant, una oportunitat que no es pot deixar passar. Fer un pas de gegant per a posar-se al capdavant dels municipis valencians que reciclen més i millor els seus residus municipals. Vos animem a participar activament del servei i a acceptar sense problemes que tenim un deure, fa MOLTS ANYS que el tenim, que és el de separar tots els residus a casa, i ho podem fer i ho podem fer bé.

Josep Botella i Julio García

Alcaldes de Càrcer i Alcàntera de Xúquer

caValencià