La Mancomunitat d’Alcàntera, Càrcer, Sellent i Cotes duplica la cobertura de Serveis Socials en els últims sis anys

La Mancomunitat Intermunicipal de Càrcer, Alcàntera de Xúquer, Cotes i Sellent ha viscut una completa transformació durant els últims anys en matèria de benestar. Aquest grup de poblacions, entre les quals es comptabilitzen quasi 4000 habitants, ha vist duplicat l’impacte de les mesures que els seus consistoris han aplicat en matèria de Serveis Socials durant els últims 6 anys, des de l’any 2015 fins hui, tant en abast a persones com en inversió econòmica. De fet, una de les proves més evidents dels excel·lents resultats i mostres de suport de la pròpia mancomunitat en aquest sector va ser inaugurada fa uns mesos. El conjunt de municipis va posar en marxa una nova oficina conjunta a Càrcer, la rehabilitació de la qual va córrer a compte de la Diputació de València amb una inversió de 45.000 euros. La fi d’aquesta mesura és continuar augmentant l’abast d’aquests serveis de primera necessitat, dirigits, en molts casos, als sectors poblacionals més vulnerables a les desigualtats. Una seu física de suport a l’avanç social.

Des de l’inici d’aquest pla, en 2015, han sorgit xifres i fets molt significatius, com els 166.360 euros invertits en l’exercici fiscal de 2017 fins hui, la xifra més alta destinada a aquesta partida en la zona o la instauració de Serveis com la teleassistència per a persones major o l’Ajuda a domicili, amb la intenció de lluitar contra la soledat de les persones majors. Però si parlem de xifres, les dades parlen per si sol, deixant entreveure un rotund èxit.

El Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) s’ha prestat a 33 persones durant l’any passat, respecte a les 22 a les quals ho feia en 2015. 23 persones s’han acollit ja al servei de dependència, respecte a les 11 que ho feien a principis de 2015. Més del doble que en els inicis de l’estratègia de creixement.

Pel que fa a Càrcer, l’Ajuntament també ha intensificat la seua cobertura, amb una important inversió pròpia, fons d’administracions superiors a través de les ajudes i convenis amb empreses que han volgut col·laborar en el benestar ciutadà. La inversió també ha passat per l’empresa privada i l’assessorament per a la sol·licitud d’ajudes. 15 persones es van beneficiar del programa Obra Social ‘La Caixa’, respecte a les 9 que ho van fer en 2015. Increment que també s’ha vist reflectit en la Renda Valenciana a la Inclusió, que a la fi de 2021 la van rebre 12 persones de Càrcer, enfront de les 7 que ho van fer en 2019, quan es va impulsar la mesura. Ajudes molt més accessibles per a les persones vulnerables gràcies a l’acció d’aquest programa de Serveis Socials.

Conseqüentment, l’impacte d’aquestes mesures també ha afectat molt positivament en el futur dels més joves en una zona poblacional amb moltes oportunitats. L’Equip Específic d’Intervenció amb Infància i Adolescència (EEIIA) va treballar amb 16 persones durant l’any passat, mentre que en 2015 només ho van fer amb 8. Aquesta acció de tutorització es veu reflectit en els índexs d’absentisme escolar, sobretot, en matèria de secundària, disminuint a 6 els casos detectats en l’IES Càrcer, respecte als 10 de 2015. Finalment, en atenció a emergències, la inversió s’ha duplicat, arribant fins als 7.990 euros aquest passat any, enfront dels 3.888 euros de fa sis anys.

Res seria possible sense l’esforç econòmic de les administracions locals i provincials. Concretament, la quantitat subvencionada per la Diputació de València en aquest camp ha augmentat de manera considerable fins als 205.377 euros destinats en 2021 per als quatre pobles, respecte als 85.865 euros de 2015 per a sis pobles, dos pobles més que en l’actualitat. Des de l’alcaldia de Càrcer, un dels alcaldes involucrats en aquests grans registres, Pepe Botella, insisteix que cal seguir aquesta línia per a millorar la vida de tots els veïns i veïnes de la zona: “Continuem atents a la línia de creixement i mirem el present i el futur amb gran ambició, conscients que hem d’anar afegint cada vegada més serveis a la disposició dels nostres veïns i veïnes”.

caValencià