LA PLAÇA DEL POBLE

La plaça del poble, el centre neuràlgic de la localitat de Càrcer, va reflectir els diferents esdeveniments històrics que marcaren a la societat espanyola del segle XX mitjançant l’alteració de banderes, símbols, himnes, gestos, celebracions, colors i designacions al nomenclàtor urbà.

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la II República espanyola (1931-1936) i el nostre ajuntament començaria a lluir una bandera tricolor en el seu balcó. Així mateix, els rètols d’alguns carrers i places de Càrcer van ser modificats amb la instauració del govern republicà, com va ser el cas de la nostra Plaza de la Constitución, la qual va passar a denominar-se Plaza de la República. De fet, serà en aquesta mateixa plaça on van tenir lloc els principals episodis de la localitat durant aquest període, destacant entre ells la celebració anual, des de 1932 fins a 1936, de diferents actes per a commemorar la proclamació de la II República espanyola. Uns actes als quals tothom estava convidat. Normalment la programació era sempre la mateixa –manifestacions pacífiques per la població; tir de focs artificials, traques de colors, carcasses i detonadors; cercaviles; concerts de la Banda Municipal de Càrcer; repartició de bons per a les famílies més desfavorides del poble; concursos de bicicletes; partits de futbol i revetles a l’estil madrileny–, però en el seu VI aniversari, l’abril de 1937, es va decidir rememorar la proclamació de la República treballant i aportant un donatiu en benefici dels hospitals de sang.

Les seqüeles del colp d’Estat i la guerra (1936-1939) també es farien sentir a la nostra població, malgrat estar en la rereguarda. Durant aquesta etapa la plaça del poble va viure una sèrie de successos que responien a la situació que vivia el nostre país en aquests moments, com van ser: la constitució del Comité Executiu Popular de Càrcer, la crida a files, l’emissió de paper moneda per part de l’Ajuntament de Càrcer, la prohibició de celebrar actes públics, l’obligació d’apagar l’enllumenament públic per evitar els bombardejos, o fins i tot, la recollida d’armes llargues i explosius per a defensar el govern legítim de la República.

La fi de la Guerra Civil i la instauració de la dictadura franquista (1939-1975) provocaria nous canvis en la població. A partir de llavors, la Plaza de la República passà a designar-se com la Plaza del Caudillo; la bandera del balcó canvià de color; es va recuperar el culte catòlic a l’església i la plaça començà a acollir visites pastorals, peregrinacions, misses i múltiples celebracions que feien honor a la nova situació de l’estat. No obstant això, entre les seues parets també es va viure la fam i l’olor a moniato, el repartiment de les cartilles de racionament, així com les vexacions i humiliacions a certs col·lectius de la població, entre altres.

La mort del dictador en 1975 i l’arribada de la democràcia van obrir un nou capítol en la història del nostre país. La vigent Constitució es va fonamentar no solament en un ampli compromís social i polític per a reparar i reconciliar a la societat espanyola de les ferides patides durant la guerra i la dictadura, sinó també amb l’objectiu d’impulsar la cerca de la pau, el pluralisme, la convivència pacífica i la defensa dels drets i llibertats fonamentals. Seguint aquesta línia, el Ple de l’Ajuntament de Càrcer va acordar, en agost de 1983, el canvi de designació d’alguns carrers i places de la localitat. La Plaza del Caudillo passà a anomenar-se Plaza de la Comunidad Valenciana. Igualment, es va portar a terme la retirada de la làpida commemorativa als caiguts pel ban rebel durant la Guerra Civil que hi havia instal·lada en la façana de l’església perquè es considerava que era: “temps d’oblidar els fets passats que van dividir al nostre poble, buscant la concòrdia i la pau entre tots els veïns sense exclusió de cap d’ells”.

Banda Municipal de Càrcer en la plaça de la Comunitat Valenciana. Any 1932. Arxiu Municipal Fotogràfic de Càrcer

Programa d’actes per a commemorar el II aniversari de la proclamació de la II República espanyola. Abril de l’any 1932. Arxiu Municipal de Càrcer

Programa d’actes per a commemorar el III aniversari de la proclamació de la II República espanyola. Abril de 1933. Arxiu Municipal de Càrcer

Programa d’actes per a commemorar el IV aniversari de la proclamació de la II República espanyola. Abril de 1935. Arxiu Municipal de Càrcer

Paper moneda emés per el Consell Municipal de Càrcer

Grup de veïnes a la plaça de la Comunitat Valenciana. Anys 40. Arxiu Municipal Fotogràfic de Càrcer

  1. Visita de la Mare de Déu de Fátima al municipi de Càrcer. La plaça del Caudillo va ser decorada amb garlandes vegetals i banderes amb motiu de la seua visita. 30 de novembre de 1949. Arxiu Municipal Fotogràfic de CàrcerPeregrinació del veïnat de Càrcer al municipi d’Alberic amb motiu de la celebració del Congreso Eucarístico Mariano. Any 1950. Arxiu Municipal Fotogràfic de Càrcer
caValencià