Preguntes freqüents sobre el Porta a Porta

 1. Per què he de separar els residus?
  • Reciclar ens permet estalviar matèries primes, energia, aigua i reduir les emissions d’efecte hivernacle. A més a més, ens garanteix donar-li un segon ús als residus i evitar que acaben al medi ambient. Per això, és important que col·laborem en el procés de reciclatge i separem correctament els residus a casa.
 2. Què faig amb els residus de medicaments?
  • A totes les farmàcies disposes d’un punt SIGRE on pots depositar els residus dels medicaments (envasos inclosos).
 3. Què faig amb les piles?
  • Les pots depositar al contenidor corresponent de l’Ecoparc. També per a xicotets volums pots trobar contenidors als establiments comercials on venen piles.
 4. Per què hem de separar la nova fracció orgànica?
  • Els residus de la fracció orgànica poden valorar-se com a compost orgànic mitjançant un procés de compostatge, una fracció de residus orgànica degudament separada ens garantirà un compost segur i de qualitat i així, evitarem que gran part dels residus vagen a parar als abocadors.
 5. Acumule molt de fem, que puc fer per a evitar-ho?
  • La prevenció de la generació de residus és molt important, per això, hem de fer un consum responsable i no comprar més del que és necessari per a reduir la generació de residus. Intenta també reutilitzar-los i reciclar-los per donar-li un altre valor, com per exemple fer tests per a plantes o joguets amb els envasos de plàstic. I el més important, separa correctament tots els residus! Recorda que pots reduir el volum d’aquests, esclafant les botelles o retallant els cartons perquè ocupen el menor espai possible. Amb tot això ajudaràs a una gestió més eficient dels residus, tant per a la teua casa com per a tot el procés de tractament!
 6. On puc depositar els excrements d’una mascota?
  • Si tens una mascota, has d’arreplegar els seus excrements al carrer. Si els contenidors no estan encara al carrer, pots depositar la bossa a les papereres de vorera que pots trobar per tot el poble. Recorda que els excrements d’animals es depositen en la fracció RESTA si tens els contenidors disponibles.
 7. Que faig amb l’oli de cuina?
  • Pots acumular-ho en botelles o garrafes de plàstic, però assegura’t que es tanquen correctament, de manera hermètica. Una vegada plenes, les pots portar a l’Ecoparc, que disposa d’un contenidor per a olis domèstics de cuina.
 8. Els horaris de recollida són incompatibles amb el meu treball o per motius personals, què puc fer?
  • En cas que per motius laborals o personals no pugues depositar els teus residus en l’horari establit, no et preocupes: disposes de contenidors fixos amb totes les fraccions també al nucli urbà per a situacions excepcionals. No els utilitzes si pots depositar-los en els contenidors temporals.
 9. Què puc fer amb la roba?
  • La roba que ja no vulgues utilitzar la pots donar a diferents organitzacions benèfiques. Si està en mal estat, a l’Ecoparc disposen d’un contenidor per a tèxtils.
 10. Què faig amb els residus d’un infectat o possible infectat per covid-19?
  • Pots accedir a la pàgina del Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya a través d’aquest enllaç: https://cutt.ly/sjvDDMq. Ací podràs trobar una guia de com tractar els residus d’un infectat o possible infectat per covid-19.
 11. Estic a una urbanització o fora del nucli urbà, què faig amb el meu fem?
  • Si és el teu cas, no et preocupes: en lloc dels contenidors temporals, trobaràs contenidors fixos prop d’on vius i disposaràs de les mateixes fraccions, inclosa la nova fracció de matèria orgànica.
 12. Si tinc una queixa o suggeriment amb el servei o amb els contenidors, què faig?
  • Si veus que algun contenidor està en mal estat o el servei no ha sigut correcte, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de l’apartat d’incidències que trobaràs en: https://recollida-residus.manra.org
 13. No sé on va un residu, què faig?
  • Si continues tenint dubtes sobre on va cada residu, ens pots consultar per correu electrònic (recollida-residus@manra.org)o via telefònica al 663 255 877. De segur que podrem ajudar-te.
caValencià