Escena Erasmus de la Universitat de València visitarà dèsset municipis valencians amb el seu nou espectacle “El viatge impossible”

El projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, presenta el seu últim espectacle El viatge impossible, que s’estrenarà el pròxim dia 3 de juny a La Rambleta. Els espectacles d’Escena Erasmus aborden la realitat de l’Europa que habitem amb una visió crítica i fent partícip el públic de les seues reflexions. Enguany, el muntatge es basa en la idea de “viatge” en aquests temps en què viatjar és més difícil que mai. L’espectacle fa la reflexió que potser tornar als pobles és una idea sana i efectiva per a reconstruir el nostre món i les nostres vides.

Els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa aquest matí a La Nau, en què han intervingut els vicerectors de la Universitat de València Ester Alba i Carles Padilla, de Cultura i Esport i d’Internacionalització, respectivament; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el director de l’espectacle i codirector d’Escena Erasmus, Josep Valero. Abans de les intervencions s’ha presentat una breu escena de l’espectacle amb la presencia dels representants municipals de les localitats participants de la gira.

El viatge impossible està dirigit per Josep Valero, amb textos escrits a propòsit per quatre  destacats dramaturgs de l’escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles. L’espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, l’espanyola Elena Francés, la suïssa Paloma Gros-Hostettler i l’alemanya Kika Miederhoff. Per al director del muntatge, Josep Valero: “L’espectacle en si és un viatge, apel·la a l’ànima dels nostres pobles, als anhels compartits de tornar a celebrar les festes i viure en comunitat, però també hem volgut mostrar l’aïllament que han viscut els nostres majors, el viatge interior que hem hagut de fer en aquest període de confinament”.

 

Els responsables de la Universitat i la Diputació, han expressat la seua satisfacció pel compromís del projecte Escena Erasmus, que proposa “un diàleg cultural a través del teatre”. En aquest sentit, el diputat Xavier Rius ha manifestat “l’espurna d’il·lusió” que va suposar per a les localitats valencianes mantenir la gira de 2020, en plena pandèmia, i que es pot visualitzar en el documental estrenat recentment ‘Aus per la finestra’, finançat per la Diputació, i que visualitza l’espai de convivència i  peripècies de la companyia la tardor passat quan portaren el teatre als pobles.

Els vicerectors Carles Padilla i Ester Alba han destacat la trajectòria d’Escena Erasmus, amb 12 anys d’existència, i com aprofiten el potencial creatiu dels estudiants per conscienciar la ciutadania amb temes de caire social. Ara, en el muntatge de 2021 toca “repensar l’Europa que habitem després d’una pandèmia que ha canviat el nostre sentit del viatge”, han assenyalat. En anteriors muntatges, han explicat, ja s’havia abordat el viatge, a través de les migracions o el desig de conéixer altres llocs, en el nou espectacle, és un viatge de tornada: als nostres pobles i als nostres interiors, en un temps que ha estat marcat per les restriccions de mobilitat.

L’espectacle s’estrenarà a la Rambleta el pròxim dia 3 de juny, a les 20 hores. Les entrades s’han d’obtenir a través d’aquest enllaç. Començarà la gira a Otos (la Vall d’Albaida) el pròxim 12 de juny.

Novena edició de Les Europes menudes

Les Europes menudes és un projecte escènic de gira promogut per l’Área de Cultura de la Diputació de València, que recull l’esperit nòmada del teatre i de la representació als pobles, amb una participació activa d’estudiants acollits per la Universitat de València a través del programa Erasmus i d’estudiants locals. La idea d’aquesta iniciativa, que arriba la novena edició enguany, és establir un pont de diàleg, convivència i col·laboració entre un grup de joves europeus i la vida social i cultural de cada municipi que visiten, no només per dinamitzar-la, sinó per oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió sobre el paper de la cultura.

 

L’espectacle d’enguany visitarà dèsset pobles i ciutats: València (3 de juny), Otos (12 de juny), Càrcer (13 de juny), Castelló (20 de juny), Alzira (25 de juny), Senyera (26 de juny), Ontinyent (30 de juny), Llocnou de Sant Jeroni    (4 de juliol), Simat de la Valldigna    (8 de juliol), Montcada (9 de juliol), Montesa (10 de juliol), Bunyol (11 de juliol), Gandia (14 de juliol), Sagunt (15 de juliol), Montitxelvo (16 de juliol), Llutxent (17 de juliol) i Albaida (18 de juliol).

caValencià